Glutenvrije recepten: Mediterrane vissoep

Bouillabaisse ofwel vissoep is een heerlijke volle maaltijdsoep uit het zuiden van Frankrijk. Het is bovendien een van die glutenvrije recepten, waarmee je familie of vrienden een bijzonder en feestelijk voorgerecht mee voorzet! Het is redelijk tijdrovend, maar dan heb je ook wel eer van je werk!

Glutenvrije recepten: Mediterrane vissoep
Cuisine: Frans
Prep time:  10 mins 
Cook time:  1 hour 30 mins 
Total time:  1 hour 40 mins 
Serves: 6 
 
Heerlijk voorgerecht voor 6 personen
 
Ingredients:
  • 2 rode ponen
  • 1 kleine kabeljauw (ca. 700 gram)
  • 10 grote garnalen
  • 20 mosselen
  • 1 prei
  • 4 bosuitjes
  • 1 voet knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 takje munt
  • peper
  • zout
  • 280 gram dubbelgeconcentreerde tomatenpuree
  • 300 mililiter droge witte wijn
  • 400 gram creme fraiche
  • 1500 millimeter water
 
Instructions
 
1.Vraag aan de visboer of hij de rode ponen en de kabeljauw voor jou fileert en vraag het visafval mee.
2.Je snijdt de gefileerde vis in stukken.
3.Was de prei en de bosuitjes en snijd deze in ringen.
4.Breng anderhalve liter water en 300 ml witte wijn aan de kook samen met het visafval, tijm en munt.
5.Laat de bouillon 30 minuten heel zachtjes pruttelen.
6.Haal de pan van het vuur. Doe de inhoud in een zeef die op een andere pan staat. Het afval van de vis in de zeef gooi je weg.
7.Aan de gezeefde bouillon voeg je visfilet, bosui en prei toe. Breng dit opnieuw aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes koken.
8.Was in de tussentijd de mosselen en garnalen en kook deze in een aparte pan in 5 minuten gaar. Even laten afkoelen en pellen.
9.Voeg garnalen, mosselen, tomatenpuree, zout, peper, een geperst teentje knoflook en crème fraîche aan de hete bouillon toe en meng het geheel tot een licht gebonden en geel-oranje soep.
10.Serveer met (glutenvrij)! Brood.
Glutenvrije recepten: wat is daar zo bijzonder aan
Gluten zitten vooral in granen als tarwe en rogge. In brood zorgen gluten ervoor dat het deeg elastisch is en daardoor beter rijst. In glutenvrije recepten zijn alleen producten verwerkt waarin geen gluten zitten, zoals boekweit of sojabonen en dierlijke producten. Sommige mensen zijn allergisch voor gluten, andere kunnen gluten helemaal niet verdragen (glutenintolerantie) en moeten daarom glutenvrije recepten eten.

tags: mediterrane dieet grieks restaurant  grieks eten