Griekse bonensoep - De traditionele Fasolada

De beroemde Griekse bonensoep die in Griekenland Fasolada wordt genoemd is een heerlijk recept voor de winter, maar kan natuurlijk ook in andere jaargetijden worden gegeten als maaltijdsoep. Fasolada is in Griekenland een geliefd gerecht dat ook veel wordt geserveerd in de traditionele Taverna’s.

Ingrediënten Griekse bonensoep voor 4 personen

  • Een pond gedroogde witte bonen
  • Twee uien
  • Een flinke winterwortel
  • Een bosje bladselderij
  • Een half blikje tomatenpuree
  • Een rood pepertje
  • Peper en zout
  • Een half theelepeltje oregano
  • Een scheut olijfolie



Bereiding van de Fasolada

De bonen eerst een nacht weken in een pan met ruim water. Na het weken kun je de bonen aan de kook brengen in het weekwater. Zodra het water kookt met een schuimspaan het opkomende schuim weghalen, het water verversen en daarna weer aan de kook brengen.

De rode peper toevoegen en de bonen op een zacht vuurtje laten koken. Na ongeveer een uur, als de bonen gaar beginnen te worden, de gesneden uien en wortel toevoegen. Daarna ook de gesneden bladselderij, het halve blikje tomatenpuree, de oregano en zout en peper naar smaak toevoegen.

Als de bonen goed gaar zijn en de soep dik begint te worden afmaken met een scheut olijfolie.

Serveren met Griekse feta, olijven, vers brood en een lekkere salade.

Tip: voor een lekkere dikke bonensoep is het handig om de soep een paar uur van te voren te bereiden en vlak voor de maaltijd op te warmen.

 

 

tags: mediterrane dieet grieks restaurant  grieks eten